Independence Day OFFER : Learning is Freedom, Get FLAT 25% OFF  INDEPENDENCE25

- Salesforce Blogs -

Top 50 Visual Salesforce Interview Questions and Answers For Freshers and Experienced



Introduction

Choosing a career in Salesforce is just the optimum choice for every IT professional. The only thing is that you should be prepared for everything before the interview. The first step is to join the Salesforce certification training program then browse a list of VisualForce questions answers for Fresher and Experienced to crack the Salesforce interview successfully. We will discuss top Salesforce VisualForce interview questions and answers in the blog that would help you in getting hired by top MNCs quickly.

Salesforce Visualforce Interview Questions For Fresher

Salesforce Visualforce Interview Questions For Experienced

Salesforce Visualforce Interview Questions and Answers For Freshers

Here are the most asked visualforce page interview questions for the freshers or someone who is applying for entry-level positions.

Q1). Salesforce visualforce interview questions and answers: What is VisualForce in Salesforce?

Ans:- VisualForce is a component-based framework for Force.com that includes tag-based markup language like HTML. Every VisualForce tag consists of finely-grained user components like page sections, controllers, fields, etc. As of now, VisualForce has around 100 built-in components and users have the flexibility to develop more based on business needs and requirements. 

The framework is based on the MVC paradigm where controllers can be generated automatically and integrated with the database. There is a special APEX programming language that helps you in writing your controllers or extensions with the aid of AJAX components.

Q2). Salesforce scenario-based interview questions: How are VisualForce pages constructed? Explain the work in brief.

Ans:- A VisualForce page is constructed by using HTML components, controllers, and optional style elements on the Force.com platform. Similar to HTML, VisualForce can be integrated with almost any standard web technology, JavaScript framework, or database for developing a feature-rich animated user interface. There is one unique URL for every VisualForce page and it is rendered over the server. As per the diagram, the pages are constructed on the server, and based on logic, they interact with the database by invoking various web service calls before the output is returned to the browser or client.

Q3). Visualforce interview questions: How to format a date in VisualForce?

Ans:-

Q4). Salesforce visualforce interview questions and answers: Explain the concept of the MVC paradigm in VisualForce?

Ans:- VisualForce pages are rendered over the server displayed to a client browser. The framework is based on a traditional MVC paradigm where Model, View, and controller are defined in three separate layers. As shown in the diagram below, the Model will define either SObjects or APEX classes. ‘View’ will define pages and components. And the controller comprises Standard or Custom APEX Code. Explain the concept of the MVC paradigm in VisualForce?

Q5). Scenario-based salesforce interview questions: Explain the different types of VisualForce controllers in Salesforce?

Ans:- A VisualForce controller defines a complete set of instructions that specify what can happen when the user interacts with different components available on VisualForce pages. These components may be buttons, links, or any other action item. There are three popular types of Visual Force Controllers in Salesforce. These are Standard Controller, Custom Controller, and the Controller Extensions.

Read: How to Merge Accounts & Duplicate Contacts in Salesforce lightning?

Q6). Scenario-based salesforce interview questions: How will you define the Standard Controllers in Salesforce?

Ans:- With the standard controllers in Salesforce, you can interact with VisualForce pages with various inbuilt functionalities. The various types of standard actions in this special type of controller available are Save, Edit, Delete, Cancel, etc.

Q7). Salesforce visualforce interview questions and answers: Explain the standard list controllers in Salesforce?

Ans:- To display a complete list of records in the Salesforce VisualForce Page, standard list controllers are needed. It offers different pagination actions too like First, Last, Previous, or Next, etc. They are almost similar to Standard Controllers except one more item is added to the Standard List controller i.e. recordSetVar. :

Q8). Scenario-based salesforce interview questions: How will you explain the custom controllers in Salesforce?

Ans:- To implement custom logic with VisualForce Pages, customer controllers are needed. There is a possibility to create new functionality with custom controllers.

Q9). Salesforce visualforce interview questions and answers: Do you know about the Standard Controller Tasks or objectives?

Ans:- Standard controllers offer the ability to access or communicate with data stored in the form of records and displayed properly in the user interface. The list of tasks performed by Standard Controllers includes – Good control on data, action control, navigation control, etc.

Q10). Visualforce interview questions: Define different ways how VisualForce pages are created in Salesforce?

Ans:- There are two popular ways to create a VisualForce Page in Salesforce – Method 1 - Go to the Setup Option on the top then click on Setup -> Develop -> Build -> Pages -> Create a new page. Now enter the name of the page and Save it. Method 2 – There is one VisualForce editor where you have to write /apex/page name at the URL and you are ready to create a fresh page in VisualForce.

Read: Salesforce Platform Developer 1 Certification: How to Pass it?

Q11). Visualforce interview questions: What is the meaning of the tag in VisualForce?

Ans:- This markup tag represents a single VisualForce page and every page should start and end with this tag only. For example –

//Body Content

Q12). Salesforce scenario-based interview questions: How can you create a visualforce page in salesforce?

Ans:- There are two ways you can create visualforce pages.

Option 1: From the setup menu go to Setup-> develop -> Build->Pages-> click on a new button to create a page & enter name & code for visualforce page. 

Option 2: From the Visualforce editor. Enter /apex/page name at the URL & create a new page in the visual force editor.

Q13). Visualforce interview questions: What Kind Of Content Can Be Included In A Visualforce Page?

Ans:- There is no limitation, any content can be included in a visual force page that can be rendered in a browser (HTML, JavaScript, etc.).

Q14). Salesforce scenario-based interview questions: What are static resources in Salesforce?

Ans:- In Salesforce, static resources are a new type of storage that is specially designed for Visualforce pages.  These are the ways for storing images, flash files, stylesheets, and other resources on the Salesforce servers.

Q15). Scenario-based salesforce interview questions: What are the purpose of [removed] tags?

Ans:- Script tags are very useful, they let you create JavaScript (or other types) functions that can be used within your pages. 

Salesforce Visualforce Interview Questions and Answers for Experienced

Here are the most asked visualforce page interview questions for advanced professionals who have got quite a long haul experience and are upgrading their career.

Q16). Salesforce visualforce interview questions and answers: If you want to work with VisualForce editor then how to enable it?

Ans:- For this purpose, you need to access the user details page and enable the ‘development mode’ option there to use the VisualForce Editor.

Q17). Salesforce s controls questions and answers: Is there any expression to bind in controllers?

Ans:- With the help of methods, we can bind controllers inside VisualForce pages.

  • Values are returned by ‘Getter’ to VisualForce Page from the controller.
  • Values are passed by ‘Setter’ from the VisualForce page to the controller.
  • Redirect to another page with ‘action’.

Q18). Salesforce s controls questions and answers: What is the purpose of the controllers?

Ans:- Controllers are used to define data or actions for a VisualForce Page. They are also used to access different types of objects through APIs.

Q19). Salesforce scenario based interview questions: What is tag in visualforce markup?

Ans:- This tag represents a single visualforce page. Every page begins & ends with this tag.

Q20). Salesforce developer interview questions and answers pdf: Is it always necessary to know Apex to create Visualforce pages? When does it become necessary?

Ans:-  No, this is not always mandatory.  You can take advantage of standard controllers and VF component tags to achieve quite a bit.  Apex has become compulsory when you are looking for either a custom set of data or custom actions to be available from the page.

Q21). Salesforce s controls questions and answers: Is there anything beyond standard controllers or custom APEX code?

Ans:- Yes, there are certain cases when you need to go beyond controllers or custom APEX code. Take an example where you have to access data or actions beyond standard controllers, you need special APIs for this purpose.

Q22). Salesforce visualforce interview questions and answers: Differentiate between a custom controller and the controller extensions?

Ans:- There are some similarities and differences between the two controllers. Let us see how they resemble each other and in what aspect are they different? Both allow custom objects, custom data sets, and custom actions. They help in leveraging existing data and actions within a standard controller. What is the difference? The Custom controller should contain all data and actions within a page that will be executed later. At the same time, controller extensions allow data or auction that is extended in the form of buttons, links, custom overrides etc.

Read: Top 20 Salesforce Alternatives: Is There a Good CRM Competitor to Salesforce?

Q23). Salesforce s controls questions and answers: What is the meaning of Properties when you use Controllers?

Ans:- With the help of Properties, you may allow creating standard getters or setters automatically, and still, they are available for customization. The major benefit of Properties is that you don’t have to write tedious code for hours and secondly you don’t have to read clutters while reviewing the code.

Salesforce Training For Administrators & Developers

  • Personalized Free Consultation
  • Access to Our Learning Management System
  • Access to Our Course Curriculum
  • Be a Part of Our Free Demo Class

Q24). Salesforce visualforce interview questions and answers: Name a few APEX classes that are frequently used within controllers?

Ans:- These are Select Option, Standard Controller, Message, Page Reference, etc.

Q25). Visualforce interview questions: What are the wizard controllers in VisualForce and how are they different from other controllers?

Ans:- They are able to manage multiple pages and state across each page that is not possible to manage by other simpler controllers in VisualForce. A VisualForce controller defines a complete set of instructions that specify what can happen when the user interacts with different components available on VisualForce pages. These components may be buttons, links, or any other action item. There are three popular types of Visual Force Controllers in Salesforce. These are Standard Controller, Custom Controller, and the Controller Extensions.

Q26). Salesforce visualforce interview questions and answers: What Are The Effects Of Using The Transient KeyWord?

 Ans:-  The transient keyword prevents the data from being saved into the view state.  It should be used for temporary variables.

Q27). Salesforce scenario-based interview questions: Is there any benefit of using a transient keyword in VisualForce?

Ans:- To prevent data to be saved in view state, the transient keyword is used in VisualForce. It should be utilized for temporary variables only.

Q28). Salesforce developer interview questions and answers pdf: What is the benefit of a component controller for custom components?

Ans:- If you want to implement any business logic like how to render a component and many more things than component controllers are needed for custom components.

Q29). Visualforce interview questions: What Are Three Types Of Bindings Used In Visualforce?

Ans:- Here they are:

  • Data bindings: It refers to the data set in the controller. 
  • Action bindings: It refers to the action methods in the controller. 
  • Component bindings: It refers to other Visualforce elements

Q30). Scenario-based salesforce interview questions: What Is The Main Difference Between Using Datatable Vs. Pageblocktable Tags?

Ans:- PageBlock is used for the default salesforce standard format, while data table is used to design custom formats. 

Also, Read https://www.janbasktraining.com/blog/top-salesforce-interview-questions-and-answers/

Must Read: Top Salesforce Interview Questions and Answers

Q31). What is Standard List Controller?

Ans:-  Standard List Controller allows displaying a list of records in a visualvalfoce page. Standard list controller provides additional pagination actions (First, Lat, Next & Previous) compared to the standard controller.

defining this controller is similar to standard controller. But need to add one more attribute recordSetVar. 

Q32). What is Custom Controller?

Ans:-  Custom controller is an apex class that implements customized logic to visualfore pages.

We can override or create new functionality by using custom controllers.

This is an important answer to these kinds of Visualforce apex  interview questions and answers.

Q33). Can we use standardController & controller attributes at a time?

Ans:- No, We cannot reference both attributes at a time.

See below syntax to under stand

Correct

  Correct syntax

  Wrong 

Q34). What are the tasks of standard controller?

Ans:- Standard controllers provides the ability to access and interact with structured business data contained in records displays in the proper user interface.

Standard controller tasks: controlling data, controlling actions and controlling navigation.This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q35). How can you create a visualforce page in salesforce?

Ans:-  We can create visualforce pages in two ways.

  1.  From the setup menu go to Setup-> develop -> Build->Pages-> click on new button to create a page & enter name & code for visualforce page.
  2. From the Visualforce editor. Enter /apex/pagename at the url & create a new page in the visualforce editor. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Read the most important Salesforce Builder Interview Questions and Answers and land your new job!

Q36). What is tag in visualforce markup?

This tag represents a single visualforce page. Every page must start & end with this tag.

This is an important answer to these kinds of Visualforce apex interview questions and answers.

Q37). How can we enable visualforce editor?

Ans:- We need to check the “development mode” check box at the user level to enable visualforce editor. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Also Read - https://www.janbasktraining.com/blog/salesforce-visualforce-interview-questions/

Q38). When do you need to go beyond a standard controller and code custom Apex?

Ans:-  If you need data beyond the limits of what is available in the standard controller or actions that go beyond the provided standard actions. 

Q39). Compare and contrast custom controllers and controller extensions. How are they the same? How are they different?

 Ans:- Both allow for custom code to be used, allowing for custom data sets and custom actions. Extensions leverage the existing data and actions within a standard or custom controller.

Custom controllers must contain all data and actions that need to be executed by the page. Extensions that extend standard controller allow for the pages which use those extensions to be used in custom buttons, standard button overrides, and over declarative features. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q40). What identifies a controller as being an extension

Ans:- The controller must declare a constructor which takes another controller explicitly. For example: public myControllerExtension(ApexPages.StandardController stdController) {this.acct = (Account)stdController.getRecord(); }  This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q41). Why are properties helpful in controllers?

Ans:-  Properties can automatically create standard getters and setters while still allowing for their customizations. They save you from both writing the tedious code and reading the clutter when reviewing code. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q42). In what order do methods fire within a controller?

Ans:-  The only rule is that setters fire before action methods. Aside from that, there is no guaranteed order. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q43). What are some Apex classes that are commonly used within controllers?

Ans:- StandardController, SelectOption, PageReference, Message, etc.This is an important answer to these kinds of visualforce apex interview questions. 

Q44). What is included with each standard controller?

Ans:-  Data: the fields for the associated object record that are API accessible, including the related records (5 up/1 down). Actions: save, delete, view, edit, cancel.This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q45). What are the tasks of a standard controller?

Ans:- Standard controllers provide the ability to access and interact with structured business data contained in records displays in the proper user interface.

Standard controller tasks: controlling data, controlling actions and controlling navigation.This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Q46).  How can you create a visualforce page in salesforce?

Ans:- We can create visualforce pages in two ways.

  1. From the setup menu go to Setup-> develop -> Build->Pages-> click on new button to create a page & enter name & code for visualforce page.
  2.  From the vsualforce editor. Enter /apex/pagename at the url & create new page in visualforce editor.

Ace your next Salesforce Visual Interview with the best Salesforce Interview Preparation Tips!

Q47). What is tag in visualforce markup?

Ans:- This tag represents a single visualforce page. Every page must start & end with this tag.

Read more on Salesforce Apex Interview Questions and Answers.

Q48). How can we enable visualforce editor?

Ans:-  We need to check the “development mode” check box at user level to enable visualforce editor.

To enable this, go to the user details page check the development mode check box. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

https://www.janbasktraining.com/blog/prepare-salesforce-developer-interview-beginners-tips/

Q49). What are expressions used in pages to bind in controllers?

Ans:-

  •  Using methods we can bind.
  • Getter:Will return value from controller to vf page
  • Setter:Will pass value from vf page to controller
  • Action:Will redirect to another page.

Must Read: Salesforce Apex Interview Questions and Answers

Q50). What is the purpose of controllers?

 Ans:- Controllers provide the data and actions that are available to a Visualforce page. Business logic is provided through controllers to Visualforce pages. It takes data from the user in the form of input values. The controller manipulates the user's input and acts on the user's behalf. The data of the manipulated user is forwarded to the browser as a new page.

Q51). Which objects have associated standard controllers?

Ans:- All standard and custom objects that can be accessed via the API have associated controllers. This is an important answer to these kinds of Visualforce interview questions and answers.

Conclusion

Here in this blog, we have discussed about the top 50 VisualForce Interview Questions that are frequently asked by the interview panel. These questions can help in your interview selection process by prominent companies and MNC's across the world. You can confidently practice each of these questions and answers during your interview. Begin your journey into VisualForce technology with the best Online Salesforce Training from JanBask now! Best of luck!!!

Salesforce Tutorial Overview

FaceBook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Email

    Janbask Training

    A dynamic, highly professional, and a global online training course provider committed to propelling the next generation of technology learners with a whole new way of training experience.


Comments

  • M

    Maximiliano Jackson

    Hi Team! The blog is really informative but I am facing some confusion in 2-3 questions. Can your team help me understand them?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • P

    Paul Wilson

    I was seeking articles to get some idea of Visual force interview questions and then came across this blog. The blog includes interesting questions with answers. Nice blog to read!

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • P

    Paxton Harris

    I would recommend this blog to every person who is going to attend VisualForce Interview.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at help@janbasktraining.com. Thanks!

  • L

    Louis Anderson

    Overall a nice and informative blog, especially for the freshers. The question and answers will help them boost their confidence.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at help@janbasktraining.com. Thanks!

  • H

    Holden White

    Are you sure that these questions can help me clear the interview?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • E

    Emilio Davis

    Want to grow my career as AWS Sysops Administrator, pls guide me on how to start my career, what are relevant certification and would be approx course fee?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • O

    Omar Moore

    Nice question guide! Can you please guide me with some more visualforce interview questions?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • M

    Maximiliano Jackson

    Great efforts, looking for such a question for the last one month. But need some more questions.Thanks

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at help@janbasktraining.com. Thanks!

  • N

    Nash Martin

    Few answers can be explained in a better way but , still a helpful post. And I have a few queries that I need to discuss with your training professional regarding visual force career. So how can I reach them?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at help@janbasktraining.com. Thanks!

  • J

    Jax Williams

    I have a question that is what is the best way to create a visualforce page in salesforce? You have this question in your post but i want to know is there any other way to create it.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at help@janbasktraining.com. Thanks!

Trending Courses

AWS

  • AWS & Fundamentals of Linux
  • Amazon Simple Storage Service
  • Elastic Compute Cloud
  • Databases Overview & Amazon Route 53

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

DevOps

  • Intro to DevOps
  • GIT and Maven
  • Jenkins & Ansible
  • Docker and Cloud Computing

Upcoming Class

10 days 15 Jul 2022

Data Science

  • Data Science Introduction
  • Hadoop and Spark Overview
  • Python & Intro to R Programming
  • Machine Learning

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

Hadoop

  • Architecture, HDFS & MapReduce
  • Unix Shell & Apache Pig Installation
  • HIVE Installation & User-Defined Functions
  • SQOOP & Hbase Installation

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

Salesforce

  • Salesforce Configuration Introduction
  • Security & Automation Process
  • Sales & Service Cloud
  • Apex Programming, SOQL & SOSL

Upcoming Class

10 days 15 Jul 2022

QA

  • Introduction and Software Testing
  • Software Test Life Cycle
  • Automation Testing and API Testing
  • Selenium framework development using Testing

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

Business Analyst

  • BA & Stakeholders Overview
  • BPMN, Requirement Elicitation
  • BA Tools & Design Documents
  • Enterprise Analysis, Agile & Scrum

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

MS SQL Server

  • Introduction & Database Query
  • Programming, Indexes & System Functions
  • SSIS Package Development Procedures
  • SSRS Report Design

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

Python

  • Features of Python
  • Python Editors and IDEs
  • Data types and Variables
  • Python File Operation

Upcoming Class

3 days 08 Jul 2022

Artificial Intelligence

  • Components of AI
  • Categories of Machine Learning
  • Recurrent Neural Networks
  • Recurrent Neural Networks

Upcoming Class

11 days 16 Jul 2022

Machine Learning

  • Introduction to Machine Learning & Python
  • Machine Learning: Supervised Learning
  • Machine Learning: Unsupervised Learning

Upcoming Class

24 days 29 Jul 2022

Tableau

  • Introduction to Tableau Desktop
  • Data Transformation Methods
  • Configuring tableau server
  • Integration with R & Hadoop

Upcoming Class

4 days 09 Jul 2022

Search Posts

Reset

Trending Posts

Receive Latest Materials and Offers on Salesforce Course

Interviews