PRIDE MONTH ALERT : FLAT 20% OFF On Our Best-Selling Courses Use -  PRIDE20

- SQL Server Blogs -

Top 80 MySQL Interview Questions and Answers For Experienced, Freshers



Introduction

IT professionals who are creative thinkers, passionate, and skilled have a bunch of opportunities to explore. With these MySQL interview questions, an IT professional may get a job in the right field if he has enough knowledge of multi-tenant computer applications and database systems and if not knows how to obtain the expertise.

These MySQL interview questions and answers can change the trajectory of your thinking. MySQL is one of the popular IT skills used by organizations worldwide for their critical business apps. This is the only database system that is specially developed for the online world. So naturally, individuals with expertise over MySQL are in demand and if you are one of those individuals who are preparing for their next MySQL job interview and wondering what kind of MySQL interview questions are being asked these days then we’ve got great news for you! 

In this blog, we will take you through a few of the MySQL interview questions which would help you in an interview and get the right opportunities in the database domain. 

But first, let us take a quiz first to know how much you are familiar with the MySQL database platform, ready? Want to learn more about SQL Server Training & Certification, check this out! 

MySQL Interview Questions and Answers for Intermediates

Q1). How to compare MySQL and SQL?

Ans:-  For this type of MySQL interview questions the answer is:

  • SQL means Structured Query Language that is used to interact with databases like MySQL. It is a database that is used to store various types of data and keeps it safe.
  • SQL is a computer language, and MySQL is a software application or program.
  • SQL is used for maintaining database management systems whereas MySQL is used for storing, data handling, deleting, or modifying data.

Q2). What is MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

 MySQL is a multi-threaded or multi-user database management system having more than 11 million installations. It is the world’s second largest most popular and widely used open source database. Using MySQL is free of cost for developers, but enterprises have to buy the licensed version. It is supported by Oracle and based on Structured Query Language. It supports a wide range of operating systems like Windows, Linux, and Unix, etc.

SQL Server Training & Certification

  • Detailed Coverage
  • Best-in-class Content
  • Prepared by Industry leaders
  • Latest Technology Covered

Q3). In which language MySQL is written?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

MySQL is written in C, and C++ language, and its SQL parser is written in YACC language.

Q4). What are the technical specifications of MySQL?

Ans:- For this type of MySQL advanced interview questions the answer is:

MySQL is a client-server based application that includes:

  • A multithreaded SQL Server supports various client programs and libraries.
  • It includes different backends.
  • It includes a wide range of programming interfaces and administrative tools.

Q5). Why is MySQL so popular?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

MySQL is a database server that is fast, reliable, and easy to use. It can be downloaded from the internet from a single click.

Q6). What do you understand about Heap Tables?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

These are available in memory for high-speed storage temporarily. It does not allow BLOB or text fields; only comparison operators are allowed. Heap tables and indexes do not support an auto-increment function and should be NOT NULL.

Q7). Name the default port for the MySQL Server.

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

It is 3306.

Q8). How is MySQL better than Oracle?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

These are the reasons what makes MySQL better than Oracle:

  • It is an open source database system suitable for almost all organizations without any major costs involved in it.
  • It is portable with a GUI interface and a command prompt.
  • MySQL administration is supported by the MySQL query browser.

Q9). How to compare FLOAT and DOUBLE keywords in MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

  • To store float numbers, FLOAT keyword is used with four byes and eight bits accuracy.
  • To store float numbers, the DOUBLE keyword is used with eight bytes and 18 bits accuracy.

Q10). How can you represent ENUMs and SETs internally?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

They are used to represent the power of two because of storage optimizations.

Q11). How to compare Char-length and length keywords in MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

Char-length is related to character count, whereas length keyword is related to the byte count.

Q12). Why is ENUM used in MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions for freshers the answer is:

ENUM is a string object that is used to specify a predefined set of values and can be used during the table creation.

Q13). What is REGEX in MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

It is a regular pattern that matches a given pattern in the search value.

Q14). How to compare CHAR and VARCHAR in MySQL?

Ans:- For this type of basic MySQL interview questions the answer is:

They are different in storage and retrieval. CHAR column length is fixed to length while VARCHAR length value varies from 1 to 255.

What is the possible number of string types available for a column?

Read: SQL Operators You Need to Know

  • SET
  • BLOB
  • ENUM
  • CHAR
  • TEXT
  • VARCHAR

Q15). How to get the current MySQL version?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

Here is the command to get the current MySQL version:

SELECT VERSION ();

SQL Server Quiz

Q16). Name a few drivers in MySQL.

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

Here is the list of drivers available in the MySQL:

  • PHP Driver
  • JDBC/ODBC Driver
  • C WRAPPER
  • PYTHON Driver
  • PERL Driver
  • RUBY Driver
  • CAP11PHP Driver

Q17). What are storage engines and how data is stored in storage engines?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

Storage engines are table types, and data is stored in the storage engine using various techniques given below:

  • Indexing
  • Locking levels
  • Storage mechanism
  • Functions and capabilities

Q18). How to compare a primary key and a candidate key?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

Each row in a table is identified uniquely by the primary key. There is only a primary key within a table. A primary key can be used as the candidate key and vice versa based on requirements.

Q19). How to login to a MySQL account when using a UNIX shell?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

Here is the command for logging to a MySQL account when using a UNIX shell:

#[MySQL dir]/bin/MySQL – hostname –u -p

Q20). What is the purpose of myisamchk in MySQL?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

It is used to compress the myISAM tables that reduce the memory or disk usage.

Q21). What is the maximum size of a Heap Table?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

There is no limit on the maximum size of a heap table, but it should be controlled by MySQL config variable named as:

Max_heap_table_size

Q22). How to differentiate the myISAM static and myISAM dynamic?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

For myISAM static, all the fields have fixed length while myISAM dynamic can accommodate variables of different lengths.

Q23). What will happen when a column is set to auto increment and reaches its maximum value?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

It will stop incrementing and produce errors for further inserts.

Q24). What will happen when a column within a table is defined as TIMESTAMP?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

It gets the current timestamp whenever rows are altered.

Q25). What do you understand about federated tables?

Ans:-For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

They allow access to tables located on other databases of the server.

Q26). What is the distinction between having and where in MySQL? Explain.

Ans:-  For this type of MySQL interview questions the answer is:

WHERE keyword is used to filter rows, and it applies to each row, but HAVING keyword is used to filter groups.

WHERE can be used without the GROUP BY clause; however, HAVING cannot be used without the GROUP BY clause.

Q27). What is the usage of the "i-am-a-dummy" flag in MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

In MySQL, the "i-am-a-dummy" flag renders the MySQL engine to reject the UPDATE and DELETE commands unless the WHERE clause exists.

Q28). What are some of the advantages of using MySQL?

Ans: For this type of MySQL interview questions the answer is:

-Flexibility: MySQL functions on all 

Power operating systems

MySQL focuses on performance 

Caching of queries

Q29). What are MySQL Database Queries?

Ans:-  For this type of MySQL interview questions the answer is:

A query is a specific question or inquiry. A database may be searched for specific information and a record may be returned.

Q30). What is a slow query log in MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

Generally, slow query log is basically used in MySQL to determine which database queries will take a long time to execute.

Q31). What do you mean by databases?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

 A database is a structured set of data stored in a computer system and arranged in such a way as to be rapidly searched for. Database-based information  that can be retrieved rapidly

Q32). What is the difference between MongoDB and MySQL?

Ans:- For this type of MySQL interview questions and answers, the answer is:

MySQL: MySQL data is stored in arrays (Row and Columns). MySQL is a database of structured queries.

MongoDB: MongoDB data is represented in the JSON document library. MongoDB is an object-oriented database.

Q33). How do you remove a column from a database?

Ans:- For this type of MySQL interview questions the answer is:

 You can remove a column by using the DROP keyword:

ALTER TABLE classics DROP pages;

Q34). How to change a password for an existing user via MySQLadmin?

Ans:-For this type of MySQL interview questions for 2 years experience the answer is: 

MySQLadmin -u root -p password "newpassword"

Q35). What are the security alerts while using MySQL?

Ans:-    For this type of MySQL interview questions the answer is:

  • Install antivirus and setup the operating system firewall. 
  • Never use MySQL Server as a UNIX root user. 
  • Modify the username and root password.

Want to know more about SQL developer salary, check this out!

Final Words on MySQL Interview Questions & Answers:

So whether you have an intermediate experience with MySQL or you are at an advanced level, these top MySQL interview questions and answers are selected after deep research so they are suitable for every candidate looking for a job in the database space. 

Usually, every job interview discussion starts with the basics and moves to the advanced level, so we hope this list of MySQL interview questions has given you the required insight to ace your next MySQL interview. To give new heights to your career, add a certification to your resume by joining SQL certification program at JanBask Training. 

Do you have any MySQL interview queries or doubt about its career path? Drop your MySQL interview queries or any other MySQL interview questions you have in the comment section and our experts will reach out with quick solutions! 

SQL Tutorial Overview

FaceBook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Email

    Abhijit Padhy

    Abhijeet Padhy is a content marketing professional at JanBask Training, an inbound web development and training platform that helps companies attract visitors, convert leads, and close customers. He has been honored with numerous accreditations for technical & creative writing. Also, popularly known as “Abhikavi” in the creative arena, his articles emphasize the balance between informative needs and SEO skills, but never at the expense of entertaining reading.


Comments

  • B

    Brian Taylor

    I had my first MySQL interview this Friday. But I was worried about the final results. But thanks to your interview booklet, I cracked it in one go.

     Reply
  • L

    Louis Anderson

    The interview question booklet is really helpful. I had gone through them numerous times before I reached my interview location. As it helped me revise everything in just one go. Thanks team!

     Reply
  • C

    Caden Thomas

    What is the cost of a MySQL course at your institution and what's the process to pursue it?

     Reply
  • M

    Maximiliano Jackson

    HI! Thanks for the question booklet, it really helped me clear my interview successfully. Hoping for more informational articles related to MySQL.

     Reply
  • H

    Holden White

    Hi! What's the process to join your institution to pursue MySQL interview questions? Can anyone help!

     Reply
  • B

    Bryan Garcia

    Hey! Nice guide. Do you have more posts at the same time? I am looking for some more questions.

     Reply
  • S

    Simon Martinez

    Few questions are really explained very well. But few others are not. But never mind and yes one more thing i want to add, question selection is good.

     Reply
  • P

    Phoenix Robinson

    Day after tomorrow, I have an interview. Luckily I got the post on time, after going through this blog I realized I am going to miss some very important questions but thanks to this guide I am done and feeling much confident for the interview.

     Reply
  • L

    Lane Clark

    I personally felt, few answers need to be elaborative but the questions listed are good.

     Reply
  • J

    Josue Rodriguez

    Covered almost all important and high weightez questions, this post will definitely help you in cracking your MySQL interview.

     Reply

Trending Courses

AWS

  • AWS & Fundamentals of Linux
  • Amazon Simple Storage Service
  • Elastic Compute Cloud
  • Databases Overview & Amazon Route 53

Upcoming Class

1 day 02 Jul 2022

DevOps

  • Intro to DevOps
  • GIT and Maven
  • Jenkins & Ansible
  • Docker and Cloud Computing

Upcoming Class

0 day 01 Jul 2022

Data Science

  • Data Science Introduction
  • Hadoop and Spark Overview
  • Python & Intro to R Programming
  • Machine Learning

Upcoming Class

7 days 08 Jul 2022

Hadoop

  • Architecture, HDFS & MapReduce
  • Unix Shell & Apache Pig Installation
  • HIVE Installation & User-Defined Functions
  • SQOOP & Hbase Installation

Upcoming Class

7 days 08 Jul 2022

Salesforce

  • Salesforce Configuration Introduction
  • Security & Automation Process
  • Sales & Service Cloud
  • Apex Programming, SOQL & SOSL

Upcoming Class

0 day 01 Jul 2022

QA

  • Introduction and Software Testing
  • Software Test Life Cycle
  • Automation Testing and API Testing
  • Selenium framework development using Testing

Upcoming Class

7 days 08 Jul 2022

Business Analyst

  • BA & Stakeholders Overview
  • BPMN, Requirement Elicitation
  • BA Tools & Design Documents
  • Enterprise Analysis, Agile & Scrum

Upcoming Class

7 days 08 Jul 2022

MS SQL Server

  • Introduction & Database Query
  • Programming, Indexes & System Functions
  • SSIS Package Development Procedures
  • SSRS Report Design

Upcoming Class

0 day 01 Jul 2022

Python

  • Features of Python
  • Python Editors and IDEs
  • Data types and Variables
  • Python File Operation

Upcoming Class

1 day 02 Jul 2022

Artificial Intelligence

  • Components of AI
  • Categories of Machine Learning
  • Recurrent Neural Networks
  • Recurrent Neural Networks

Upcoming Class

15 days 16 Jul 2022

Machine Learning

  • Introduction to Machine Learning & Python
  • Machine Learning: Supervised Learning
  • Machine Learning: Unsupervised Learning

Upcoming Class

28 days 29 Jul 2022

Tableau

  • Introduction to Tableau Desktop
  • Data Transformation Methods
  • Configuring tableau server
  • Integration with R & Hadoop

Upcoming Class

0 day 01 Jul 2022

Search Posts

Reset

Trending Posts

Receive Latest Materials and Offers on SQL Server Course

Interviews