Special OFFER: 1st Enroll Flat 25% OFF OR 2nd Enroll Get 40% OFF | Use Coupon JTOFFER25

- QA Testing Blogs -

Top 20 API Testing Interview Questions and Answers for Beginners & Advanced



Introduction

API testing is considered as the future of software testing because of its endless advantages, time effectiveness, language independence, or GUI integration etc. Today, API testing has become a must-have requirement for all software testing projects to ensure the maximum product quality.

If you also wanted to get into API testing profile then you definitely need to face an interview. For this reason, we have given a complete set of frequently asked API interview questions and answers in this blog. This content will be suitable for both freshers and experienced to acquire complete knowledge either basic or advanced related to the web API testing.

A. API Testing Interview Questions and Answers

Here are the basic interview questions on API testing that you must start with.

1). How can you define the API testing for software projects?

Ans:- API testing for any software project specifies how different components of a project should interact with each other. Testing the functionality of these components or functions is named as the API testing.

2). Name API testing tools that are frequently used by developers?

Ans:-The API testing tools that are frequently used by developers include – PostMan, Alertsite API monitoring, SoapUI Pro etc.

3). Do you know about the common tests performed on the APIs?

Ans:-Here is the list of common tests that are performed on APIs –

  • You should verify the API first and check whether it is updating any data structure or not.
  • You need to check whether the API returns anything.
  • As per the given parameters or values, the values returned by APIs need to be checked.
  • Verify the API either it triggers any other event or calls another API.

4). What is a SOAP web service?

Ans:- SOAP means Simple Object Access Control Protocol and this is an XML-based protocol that is used to exchange information between computer machines.

5). What do you understand about the REST API?

Ans:-Read: Why is Performance Testing Important?

Rest API is defined as the set of functions that helps a developer in sending requests and receiving responses. In this protocol, the interaction is always made through an HTTP protocol. The meaning of REST is Representable State Transfer that has become a defacto standard for API creation these days.

6). How will you differentiate the API testing and the UI testing from each other?

Ans:-UI or User-Interface testing is used to check the graphical interface of an application or software program, how the user interacts and reacts to different elements like fonts, images, layouts etc. This testing is majorly focused on the look and feel of an application.

At the same time, API enables communication among two different software components. Any software system implementing an API contains functions or subroutines that can be executed by any other software system.

7). How will you differentiate the API testing and the Unit testing from each other?

Ans:-Here are the major differences between API testing and Unit testing. Let us discuss each of them one by one 

API Testing

  • This type of testing is owned by the QA team.
  • This is an example of black-box testing.
  • API testing is related to checking the full functionalities of a system so that it can be perfectly used by end-users.
  • API testing is performed once the build is ready and authors don’t have the access to source code anymore.

Unit Testing

  • This type of testing is owned by the development team.
  • This is an example of white-box testing.
  • Unit testing is performed to check whether each unit is isolated and performing as per the expectation.
  • Unit testing is performed after each of the modules is ready before it is converted to a build.

8). When you are writing an API document, what are the major areas to focus on?

Ans:-Here is the list of major areas that you should focus on while writing an API document –

  • Focus on the content source
  • Sketch or document the plan well.
  • Layout delivery
  • Detailed information about each of the functions
  • Automatic document creation programs

9). For any API document, how can we document different functions?

Ans:-

  • Syntax – Here, you have to write the syntax for the parameter of the code in the same sequence as they occur, highlight necessary elements, optional elements, etc.
  • Description – Give a quick description of each of the functions
  • Error Messages – Here you need to give syntax of error messages.
  • Parameters – Give proper details about function parameters.
  • Related Links – Connection fields
  • Example Code – A small snippet of the code

10). Mention the list of tools that are needed for the documentation.

Ans:-Read: Automation Testing Tutorial Guide for Beginner

For Java Code, you can use JavaDoc and for the .Net code, you can use Doxygen.

Now let’s move towards the advanced API interview questions.

B. Advanced API Testing Interview Questions and Answers

Here are the interview questions on API testing that should prepare while appearing for the senior profiles.

11). What is the basic process to test an API? Explain based on your previous experiences.

Ans:- Here are the basic steps to follow to test an API –

  • First of all, decide the suite where you wanted to add the API test case.
  • Now select the test development code too.
  • Now you have to develop test cases for needed API methods.
  • This is the time to configure the app control parameters.
  • Configure the test conditions too.
  • Validate the methods and configure them
  • Execute APIs, check the test reports, filter the test cases, arrange the test cases etc.

By following these steps in the same sequence as given, this is easy to test an API successfully.

12). What do you understand about the API Framework?

Ans:- There is no need to give an introduction to the API Framework as it is self-explanatory. When you are testing APIs then you don’t have to work on each API independently but you can use config files in that case where details for all APIs are given and can be used if needed.

13). Explain the working of API builders.

Ans:- API builder is PL SQL program that is made up of four SQL files where one file is responsible for starting the process, two files are used to create the temp tables or the master package, and the fourth file will help in generating the final output.

14). What is a Test API?

Ans:- Test API is a set of test APIs or a library of utility that helps developers or testers in creating testing tools and automated test cases for .Net or WIN 32 applications. It also offers a set of basic building blocks, data structures, data types, algorithms etc.

15). What are the different types of Input Injection and what are the different ways of stimulating user input?

Ans:- Input injection is a popular act of simulating user inputs and it can be done in popular ways as listed below –

Read: What is Unit Testing? Unit Testing Tutorial Guide for Beginners

  • By direct method invocation
  • With the help of an accessibility interface
  • By simulating low-level input
  • By simulating a device driver
  • Simulation using a robot

16). What are the different types of challenges faced by developers during API testing?

Ans:- The different type of challenges faced by developers during API testing include –

  • Developers are not sure how to select the parameters?
  • They are not sure how to combine the parameters?
  • Developers are not sure of call sequencing.

17). How to perform the API testing with Run Scope?

Ans:- Run Scope is a web application that supports the backend services and easy to understand user interface tool for testing APIs.

18). What are the different principles of API testing design?

Ans:- The major principles include – Setup, Execution, Verification, Reporting, and Clean up etc.

19). What are the possible number of bugs that can be detected with API testing?

Ans:- These are duplicate content errors, stress, tough error conditions, reliability issues, performance issues, inconsistency, multi-threading issues, not used flags, improper errors and more.

20). What are the tools that should be used for API test automation?

Ans:- The automation tools that are frequently used for API test automation include – JUnit for Java, SOAP UI, HP UFT, or NUnit for .NET etc.

Get a complete PDF of API interview questions here!

Conclusion

The above-mentioned advanced API testing interview questions and answers will be very helpful for you when an interviewer will focus on finding out the functional knowledge of the domain.

These API automation interview questions have been extracted from real-time interviews, and are found to be mostly asked. So better prepare them with sheer dedication, attention, and confidence. While to get the complete API automation interview questions pgd, get here!

For cracking these API automation interview questions, you should have practical knowledge when working with any technology and to help you get that, enroll in our automation testing training online.

Read: What is JIRA? JIRA Tutorial Guide for Beginner

If you have any query on these interview questions on API testing, feel free to contact us via commenting down below or hitting our free career counseling!

Your Next Read!

FaceBook Google+ LinkedIn Pinterest

    Janbask Training

    A dynamic, highly professional, and a global online training course provider committed to propelling the next generation of technology learners with a whole new way of training experience.


Comments

Trending Courses

AWS

  • AWS & Fundamentals of Linux
  • Amazon Simple Storage Service
  • Elastic Compute Cloud
  • Databases Overview & Amazon Route 53

Upcoming Class

2 days 06 Aug 2021

DevOps

  • Intro to DevOps
  • GIT and Maven
  • Jenkins & Ansible
  • Docker and Cloud Computing

Upcoming Class

9 days 13 Aug 2021

Data Science

  • Data Science Introduction
  • Hadoop and Spark Overview
  • Python & Intro to R Programming
  • Machine Learning

Upcoming Class

2 days 06 Aug 2021

Hadoop

  • Architecture, HDFS & MapReduce
  • Unix Shell & Apache Pig Installation
  • HIVE Installation & User-Defined Functions
  • SQOOP & Hbase Installation

Upcoming Class

2 days 06 Aug 2021

Salesforce

  • Salesforce Configuration Introduction
  • Security & Automation Process
  • Sales & Service Cloud
  • Apex Programming, SOQL & SOSL

Upcoming Class

3 days 07 Aug 2021

QA

  • Introduction and Software Testing
  • Software Test Life Cycle
  • Automation Testing and API Testing
  • Selenium framework development using Testing

Upcoming Class

2 days 06 Aug 2021

Business Analyst

  • BA & Stakeholders Overview
  • BPMN, Requirement Elicitation
  • BA Tools & Design Documents
  • Enterprise Analysis, Agile & Scrum

Upcoming Class

9 days 13 Aug 2021

MS SQL Server

  • Introduction & Database Query
  • Programming, Indexes & System Functions
  • SSIS Package Development Procedures
  • SSRS Report Design

Upcoming Class

2 days 06 Aug 2021

Python

  • Features of Python
  • Python Editors and IDEs
  • Data types and Variables
  • Python File Operation

Upcoming Class

17 days 21 Aug 2021

Artificial Intelligence

  • Components of AI
  • Categories of Machine Learning
  • Recurrent Neural Networks
  • Recurrent Neural Networks

Upcoming Class

10 days 14 Aug 2021

Machine Learning

  • Introduction to Machine Learning & Python
  • Machine Learning: Supervised Learning
  • Machine Learning: Unsupervised Learning

Upcoming Class

23 days 27 Aug 2021

Tableau

  • Introduction to Tableau Desktop
  • Data Transformation Methods
  • Configuring tableau server
  • Integration with R & Hadoop

Upcoming Class

2 days 06 Aug 2021

Search Posts

Reset

Receive Latest Materials and Offers on QA Testing Course

Interviews