PROMO  :  GET UP TO 20% OFF ON LIVE CLASSES + 2 SELF-PACED COURSES FREE!! - SCHEDULE CALL

- Data Science Blogs -

39+ Statistics Interview Question and Answers



Introduction

Statistics is considered an important branch of mathematics. It is primarily centered around the collection, analysis, interpretation, and presentation of various numerical facts. It is used in almost all research fields and forms the basis of data science. Statistics help in a better understanding of the data. It is helpful both in data collection, summarization, analysis, and even interpretation of variable numerical data.

Thus, the field offers immense scope in many sectors like sports, psychology, marketing, education, etc. where one can get work as a statistics administrator, financial analyst, etc. This blog is curated to help you with all the potential Statistics Interview Questions.

Let’s get started, shall we? Below is the list of all the essential statistics interview questions and answers.

Statistics Interview Questions and Answers For Fresher

Statistics Interview Questions and Answers For Fresher

Here is a comprehensive list of basic statistics questions and answers that you can prepare for your interview in the same field.

Q1). What are the various branches of statistics?

Ans:- Statistics have two main branches, namely:

  • Descriptive Statistics: This usually summarizes the data from the sample by making use of an index like mean or standard deviation. The methods which are used in the descriptive statistics are displaying, organizing, and describing the data.
  • Inferential Statistics: These conclude from data that are subject to random variations like observation mistakes and other sample variations.

Q2). Enumerate various fields where statistics can be used?

Ans:- Statistics are usually used in many different kinds of research fields. The lists of files in which statistics are used are :

  • Science
  • Technology
  • Biology
  • Computer Science
  • Chemistry
  • Business

It is also used in the following areas:

  • Providing comparison
  • Explaining action which has already occurred
  • Predicting the future result
  • Estimation of quantities that are not known

Data Science Training - Using R and Python

  • Detailed Coverage
  • Best-in-class Content
  • Prepared by Industry leaders
  • Latest Technology Covered

Data Science Training - Using R and Python

  • Detailed Coverage
  • Best-in-class Content
  • Prepared by Industry leaders
  • Latest Technology Covered

Q3). What is the difference between Data Science and Statistics?

Ans:- Data Science is a science that is led by data. It includes the interdisciplinary fields of scientific methods, algorithms, and even the process for extracting insights from the data. The data can be either structured or unstructured. There are many similarities between data science and data mining as both useful abstract information from the data. Now, data science also includes mathematical statistics and computer science and its applications. It is by the combination of statistics, visualization, and applied mathematics and computer science that data science can convert a vast amount of data into insights and knowledge. Thus, statistics from the main part of data science it is a branch of mathematical commerce with the collection, analysis, interpretation, organization, and presentation of data.

Q4). What is the meaning of correlation and covariance in statistics?

Ans:- Both correlation and covariance are basically two concepts of mathematics that are widely used in statistics. They not only help in establishing the relations between two random variables but also help in measuring the dependency between the two. Although the work between these two mathematical terms is similar, they are quite different from each other.

  • Correlation: It is considered as the best technique for measurement and also for estimation of the quantitative relationship between the two variables. Correlation measures how efficiently two variables are related.
  • Covariance: In this, two terms vary together, and it is a measure that shows the extent to which two random variables can change in a cycle. It forms a statistical relationship between a pair of random variables, where any change in one variable reciprocates by a corresponding change in another variable.

Q5). What is Bayesian?

Ans:- Bayesian rests on the data which is observed in reality and further considers the probability distribution on the hypothesis.

Q6). What is Frequentist?

Ans:- Frequentists rest on the hypothesis of choice and further consider the probability distribution on the data, whether it is observed or not.

Q7). What is the Likelihood?

Ans:- The probability of some of the observed outcomes under specific parameter values is regarded as the likelihood of the set of parameter values under certain observed outcomes.

Q8). What is P-value?

Ans:- In terms of statistical significance testing, the p-value represents the probability of obtaining a test value, which is as extreme as the one which had been observed originally. The underlying condition is that the null hypothesis is true.

Q9). Explain P-value with the help of an example?

Ans:- Let us suppose the experimental results showing the coin turning heads 14 in 20 flips in total. Here is what is derived:

  • Null hypothesis (Ho): a fair coin
  • Observation 0: 14 heads out of 20 flips
  • P-value of observation 0 given HO= Prob (? 14 heads or ? 14 tails) = 0.115

We can see above that the p-value overshoots the value of 0.05, so the observation is in line with the null hypothesis-that means the observed result of 14 heads in 20 flips can be related to the chance alone- as it comes within the range of what would happen 95% of the time is this was a real case. In the example, we failed to reject the null hypothesis at the level of 5 %. The coin did not have an even fall and the shift from the expected outcome is slight to be reported as “not statistically significant at 5% level).

Read: What Exactly Does a Data Scientist Do?

Some more probability and statistics interview questions and answers.

Q10). What do you mean by sampling?

Ans:- Sampling is considered as part of the statistical practice which is concerned with the selection of an unbiased or random subset of single observations in a population of individuals which are directed to yield some knowledge about the population of concern.

Q11). What are the various methods of sampling?

Ans:- Sampling can be done in 4 broad methods:

  • Randomly or in a simple yet random method
  • Systematically or taking every kth member of the population
  • Cluster when the population is considered in groups or clusters
  • Stratified i.e. when the exclusive groups or strata, a sample from a group) samplings.

Q12). What do you mean by Mode?

Ans:- The mode is defined as that element of the data sample, which appears most often in the collection.

X= [ 1 5 5 6 3 2]

Mode (x) % return 5, happen most.

Q13). What do you mean by Median?

Ans:- Median is often described as that numerical value that separates the higher half of the sample, which can be either a group or a population or even a probability distribution from the lower half. The median can usually be found by a limited list of numbers when all the observations are arranged from the lowest to the highest value and picking the middle one.

Q14).  What are the four main things we should know before studying data analysis?

Ans:- Here is the list of those four main things, one should know before studying data analysis:

  • Inferential statistics
  • Descriptive statistics 
  • Distributions normal and sampling both
  • Hypothesis testing 

 Q15). Most common characteristics used in descriptive statistics?

Ans:- Center, spread, shape, and outlier are the most common characteristics used in descriptive statistics. 

  • The Center is in the middle of the data. Mean, Median and Mode are the most commonly used as measures. 
  • Spread how the data is dispersed. Rane, IQR, Variance, and Standard Deviation are the most commonly used as measures. 
  • Shape, the shape of the data can be symmetric or skewed. 
  • Outliner, an outlier is an abnormal value. 

Q16). What is the meaning of standard deviation?

Ans:- It represents how far are the data points from the mean

(σ) = √(∑(x-µ)2 / n)

Variance is the square of standard deviation 

Q17). What is an outlier? And, mention one method to find outliers?

Ans:-  An outlier is an abnormal value (This is at an abnormal distance from the rest of the data points).

Here is the 5-number summary that can be used to identify the outlier: 

Widely used – Any data point that lies outside the 1.5 * IQR

Lower bound = Q1 - (1.5* IQR)

Upper bound = Q3 + (1.5 * IQR) 

Q18).  What is the difference between a combination and a permutation?

Ans:- A permutation of n elements is any arrangement of those n elements in a definite order. There are n factorial ways to manage n elements. The total number of permutations of n things taken r-at-a-time is defined as the number of r-tuples that can be taken from different elements. 

Combinations refer to the number of ways to choose r out of n objects where order does not matter a lot. The total number of combinations of n things taken r-at-a-time is defined as the number of subsets with r elements of a set with n elements.   

Q19). Statistics Questions: What is the Pareto principle?

Ans:-  The Pareto principle is also known as the 80/20 rule. It states that 80% of the effects come from 20% of the causes. For example, 80% of sales is the output of 20% of customers. 

Q20). How do you assess the statistical significance of an insight?

Ans:- To determine the statistical significance, you need to perform hypothesis testing. The first step of the process begins with stating the null hypothesis and alternative hypothesis. In the second step, you need to calculate the p-value, the probability of obtaining the observed outputs of a test assuming that the null hypothesis is true. In the last step, you will need to set the level of the significance and if the p-value is less than the alpha, you will reject the null. 

Statistics Interview Questions and Answers For Experienced

Statistics Interview Questions and Answers For Experienced

In case you are experienced, then have a look at the probability and statistics interview questions and answers for professionals here: 

Q21). Statistics Question and Answers: What do you mean by skewness?

Ans:- Skewness is described as data asymmetry, which is centered around a mean. If skewness is negative, the data is spread more on the left of the mean to the right. If skewness is seen as positive, then the data is moving more to the right.

Data Science Training - Using R and Python

  • No cost for a Demo Class
  • Industry Expert as your Trainer
  • Available as per your schedule
  • Customer Support Available 

Q22). Statistics Interview Question: What is the meaning of Covariance?

Ans:- Covariance is a measure of how two variables move in sync with each other.

y 2= [1 3 4 5 6 7 8]

cov ( x,y2) % return 2*2 matrix, diagonal represents variance.

Q23). Statistics Interview Question: What is the One-Sample test?

Ans:- T-test refers to any statistical hypothesis test in which the statistic of the test follows a Student’s t distribution if the null hypothesis is supported.

[h, p, ci] = test (y2,0)% return  1 0.0018ci = 2.6280 7.0863

Q24). Statistics Interview Question: What do you mean by Alternative Hypothesis?

Ans:- The Alternative-hypothesis, which is represented by H1 is the statement that holds true if the null hypothesis is false.

Read: The Battle Between R and Python

Q25). Statistics Question and Answer: Statistics Questions: What do you mean by Significance Level?

Ans:-The probability of rejection of the null hypothesis when it is known as the significance level a, and very common choices are ?=0.05 and ?=0.01.

Q26). Statistics Interview Question: Give Examples of Central Limit Theorem?

Ans:- Let us suppose that the population of the men has normally distributed weights, with a mean of 173lb and a standard deviation of 30 lb and one has to find the probability

  • If one man is randomly selected, the weight is greater than 180 lb
  • If 36 different men are randomly selected, the mean weight is more than 180 lb.

The solution will be:  

z= (x-µ)/?= (180-173)/30=0.23

For normal distribution P(Z>0.23)= 0.4090

? x?= ?/?n=20/?36=5

z=(180-17)/5=1.40

P(Z>1.4) =0.0808

Q27). Statistics Question and Answers: What is Binary Search?

Ans:- In any binary search, the array has to be arranged either in ascending or descending order. In every step, the search key value is compared with the key value of the middle element of the array by the algorithm. If both the keys match, a matching element is discovered, and the index or the position is returned. Else, if the search key falls below the key of the middle element, then the algorithm will repeat the action on the sub-array which falls to the left of the middle element of the array if the search key is more than the sub-array to the right.

Read: Data Science and Software Engineering - What you should know?

Q28). Statistics Questions: Can you throw more light on the Hash Table?

Ans:- A hash table refers to a data structure that is used for implementation in an associative way in a structure that can map keys to values. A hash table makes use of a hash function for computing an index into an array of buckets or slots from which the correct value can be obtained.

Q29). Statistical Interview Questions and Answers: Explain the difference between ‘long’ and ‘wide’ format data?

Ans:- In the wide format, the repeated responses of the subject will fall in a single row, and each response will go in a separate column.  In the long format, every row makes a one-time point per subject. The data in the wide-format can be recognized by the fact that the columns are basically represented by the groups.

Q30). Statistics Interview Questions and Answers: What is the meaning of normal distribution?

Ans:- Data is usually distributed in many ways which incline to left or right. There are high chances that data is focussed around a middle value without any particular inclination to the left or the right. It further reaches the normal distribution and forms a bell-shaped curve.

 The normal distribution has the following properties:

  • Unimodal or one-mode.
  • Both the left and right halves are symmetrical and are mirror images of each other.
  • It is bell-shaped with a maximum height at the center.
  • Mean, mode, and even the median are all present at the center.
  • Asymptotic

Q31). Data Science Statistics Interview Questions: What is the primary goal of A/B testing?

Ans: -A/B testing refers to a statistical hypothesis with two variables A and B. The primary goal of A/B testing is the identification of any changes to the web page for maximizing or increasing the outcome of interest. A/B testing is a fantastic method for finding the most suitable online promotional and marketing strategies for the business. It is basically used for testing everything from website copy to even the emails made for sales and also search ads.

Q32). Statistics Interview Question: What is the meaning of statistical power of sensitivity, and how is it calculated?

Ans:- The statistical power of sensitivity refers to the validation of the accuracy of a classifier, which can be Logistic, SVM, Random Forest, etc. Sensitivity is basically Predicted True Events/Total Events. True events are the ones that are true and also predicted as true by the model.

  • Data Science Training - Using R and Python
  • Personalized Free Consultation
  • Access to Our Learning Management System
  • Access to Our Course Curriculum
  • Be a Part of Our Free Demo Class

Q33). Statistics Question and Answer: What is the central limit theorem and why is it so important?

Ans:- Central limit theorem is quite powerful and states that the distribution of the sample means almost a normal distribution. 

For example, you take a sample from a data set and calculate the mean of that sample. Once repeated multiple times, you would plot all your means and their frequencies onto a graph and see that a bell curve, also known as a normal distribution. The mean of this distribution will closely resemble that of the original data. 

The significance of the central limit theorem is quite high because it is used in hypothesis testing and also to calculate confidence intervals. 

 Q34). Statistics Interview Question: What general conditions must be satisfied for the central limit theorem to hold?

 Ans:- The data should be sampled randomly. 

The sample values must be independent of each other. 

The sample size should be sufficiently large, generally, it needs to be greater or equal than 30 

Q35). Statistics Interview Question: How would you describe what a ‘p-value’ is to a non-technical person? 

Ans:- The easiest way to describe a p-value to a non-technical person is to convenience through an example. In practice, if the p-value is less than the alpha, say of 0.05, then there is a probability of less than 5% that the result could have happened by chance. In the same way, a p-value of 0.05 is the same as saying 5% of the time. 

Don’t forget to check Tutorials on Data Science!

Q36). Statistics Interview Question: What is the difference between observational and experimental data? 

Ans:- The major difference between observational and experimental data. Observational data comes from observational studies when you actually observe certain variables and try to determine I there is any correlation. 

The resource of experimental data is experimental studies when you try to control some variables and hold them to figure out if there is any casualty. 

Q37). Data Science Statistics Interview Questions: What do we mean by – making a decision based on comparing p-value with significance level? 

Ans:-  Here, we mean to say that

If the p-value is greater than the critical value, then we failed to reject the H0. 

But if the p-value is lower than the critical value,e then we need to reject them. 

Q38). What is the meaning of selection bias?

Ans:- It is the phenomenon of choosing individuals, groups of people, or data for analysis in a way that proper randomization could not be achieved, ultimately creating a sample that is not presenting the population. 

It is important to understand selection bias because it can effectively skew results and come up with false insights about a particular population group. 

Also, Read - https://www.janbasktraining.com/blog/data-science-tutorial/

Q39). Statistics Questions: What is the meaning of six sigma in statistics? 

Ans:- It is a quality control method to produce an error or defect-free data set. Standard deviation is also known as Sigma. The more the standard deviation, the less likely that process performs with the right accuracy. Here, a six sigma model works great, and it is reliable enough to produce defect-free work. 

Q40). Statistics Interview Question: What is the Binomial Distribution Formula?= 

Ans:- Here is the Binomial Distribution Formula: 

b(x; n, P) = nCx * Px * (1 – P)n – x

  • B stands for binomial probability 
  • X stands for the total number of success
  • P stands for probability of success on an individual trial
  • N stands for the number of trials 

Looking to make your career in data science? But confused about how to process. Here is complete guidance on Data Science Career Path.

Conclusion

Preparing for an interview is not a cakewalk–it needs a lot of preparation to crack a data science interview. No matter how much work experience you hold or what data science certificate you have, you can be thrown off from an interview, if you fail to answer the set of questions asked during the discussion.

These Statistics Interview Question and Answer cover from the basic ground of Statistics to the advanced level, making it easier for the students and professionals to get a comprehensive overview of the topic.

That’s it for now! Hopefully, you found this useful in refreshing your statistics knowledge. 

Enrol yourself in a Data Science course to get practical training on data science from fundamental to advance level. 

There’s a lot to remember, but the more often you practice Statistics Interview Question and Answer, the less likely you’ll lose it.

All the best!!

FaceBook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Email

    Aakanksha Dixit

    Aakanksha Dixit is working as Research Analyst at JanBask Training. She has a flair for writing and believes in exploring new horizons in the IT industry to help the job seekers out there. She is a nature-lover, linguaphile, and a traveler.


Comments

  • A

    Aidan Johnson

    Do you have any similar posts for SQL developer interview questions?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at [email protected] Thanks!

  • L

    Louis Anderson

    Thanks, team! Feeling much confident about my statistical interview.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at [email protected] Thanks!

  • M

    Maximiliano Jackson

    Like it! answers are explained so well and simplified.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at [email protected] Thanks!

  • P

    Paxton Harris

    Are these questions enough for a statistics interview, pls release one more post to cover more interview questions.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at [email protected] Thanks!

  • L

    Louis Anderson

    Pls help me with some good reference books to prepare for the interview thoroughly.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Hello, JanBask Training offers online training to nurture your skills and make you ready for an amazing career run. Please write to us in detail at [email protected] Thanks!

  • S

    Simon Martinez

    I have a doubt in one topic of Statistics. Can you help me with this?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • R

    Rafael Lewis

    Hey! Thanks for the interview question/answer booklet. It was really helpful.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • B

    Beckham Allen

    Are you sure these questions will help me clear the statistics interview surely?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • J

    Jaden Hernandez

    How can I join your institute to prepare for a Statistics interview?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • R

    Riley Walker

    Do you have any similar posts for SQL developer interview questions?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • J

    Jaden Hernandez

    Thanks, team! Feeling much confident about my statistical interview.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • R

    Rafael Lewis

    Like it! answers are explained so well and simplified.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • R

    Riley Walker

    Are these questions enough for a statistics interview, pls release one more post to cover more interview questions.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • E

    Emerson King

    Pls help me with some good reference books to prepare for the interview thoroughly.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • C

    Colin Rodriguez

    I have a doubt in one topic of Statistics. Can you help me with this?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Glad you found this useful! For more such insights on your favourite topics, do check out JanBask Training Blogs and keep learning with us!

  • C

    Cayden Young

    Hey! Thanks for the interview question/answer booklet. It was really helpful.

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • R

    Ronan Wright

    Are you sure these questions will help me clear the statistics interview surely?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • A

    Arlo Hill

    How can I join your institute to prepare for a Statistics interview?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

  • Z

    Zander Gonzalez

    Hey! Can you pls share some sample paper links, so that I can prepare for my interview effectively?

     Reply
    • JanbaskTraining

      Thank you so much for your comment, we appreciate your time. Keep coming back for more such informative insights. Cheers :)

Trending Courses

AWS

  • AWS & Fundamentals of Linux
  • Amazon Simple Storage Service
  • Elastic Compute Cloud
  • Databases Overview & Amazon Route 53

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

DevOps

  • Intro to DevOps
  • GIT and Maven
  • Jenkins & Ansible
  • Docker and Cloud Computing

Upcoming Class

11 days 07 Oct 2022

Data Science

  • Data Science Introduction
  • Hadoop and Spark Overview
  • Python & Intro to R Programming
  • Machine Learning

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

Hadoop

  • Architecture, HDFS & MapReduce
  • Unix Shell & Apache Pig Installation
  • HIVE Installation & User-Defined Functions
  • SQOOP & Hbase Installation

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

Salesforce

  • Salesforce Configuration Introduction
  • Security & Automation Process
  • Sales & Service Cloud
  • Apex Programming, SOQL & SOSL

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

QA

  • Introduction and Software Testing
  • Software Test Life Cycle
  • Automation Testing and API Testing
  • Selenium framework development using Testing

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

Business Analyst

  • BA & Stakeholders Overview
  • BPMN, Requirement Elicitation
  • BA Tools & Design Documents
  • Enterprise Analysis, Agile & Scrum

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

MS SQL Server

  • Introduction & Database Query
  • Programming, Indexes & System Functions
  • SSIS Package Development Procedures
  • SSRS Report Design

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

Python

  • Features of Python
  • Python Editors and IDEs
  • Data types and Variables
  • Python File Operation

Upcoming Class

18 days 14 Oct 2022

Artificial Intelligence

  • Components of AI
  • Categories of Machine Learning
  • Recurrent Neural Networks
  • Recurrent Neural Networks

Upcoming Class

12 days 08 Oct 2022

Machine Learning

  • Introduction to Machine Learning & Python
  • Machine Learning: Supervised Learning
  • Machine Learning: Unsupervised Learning

Upcoming Class

25 days 21 Oct 2022

Tableau

  • Introduction to Tableau Desktop
  • Data Transformation Methods
  • Configuring tableau server
  • Integration with R & Hadoop

Upcoming Class

4 days 30 Sep 2022

Search Posts

Reset

Receive Latest Materials and Offers on Data Science Course

Interviews