RnewYear2022 RnewYear2022

- QA Testing Blogs -

Top 30+ JIRA Interview Questions and Answers For Freshers & Experienced

Introduction

When it comes to software testing, getting an entry-level job can be challenging. This is because many organizations require applicants to have in-depth knowledge of testing and proven test experience before they can be hired. 

If you’re looking to work as a QA tester, you must demonstrate your ability to think critically and identify risks in the software. You must also show that you can work efficiently, understand user needs and design relevant tests for the software so that it doesn’t have any bugs when it’s released. If you want to gain more knowledge about the JIRA Project Management tool, enroll in our comprehensive QA Training and Certification Program.

You can demonstrate this potential by answering the questions with confidence in your next testing interview. The following top 30+ Jira interview questions will help you do just that:

Interview Questions On Jira

These include JIRA interview questions and answers for freshers as well as jira tool interview questions for experienced people. 

Note: JanBask Training offers comprehensive QA Testing Courses that covers all aspects of quality assurance. Learn from experienced instructors and get hands-on training. Get certified and land a high-paying job in the quality assurance field. Enroll now! 

Now let’s move on to discuss in detail about jira interview questions for testers:

Q1). What is the purpose of JIRA for software testing projects?

Ans:- JIRA is popular defect management or issue tracking tool that is quite beneficial when used along with a proper workflow. Here are a few reasons why you should use JIRA.

  • It helps you in tracking the progress of a project on time.
  • The use cases in JIRA deliver multiple features like implementation, project management, bug tracking, etc.
  • This is easy to customize workflows in JIRA as needed.
  • Along with bug tracking, you can also check the history of an issue like when it was created and why
  • The best part is that JIRA is a platform-independent tool that could run anywhere.

Q2). Explain the workflow of JIRA in detail.

Ans:- Workflows in JIRA define the steps or stages that are followed by an issue during its entire lifecycle. The process starts with issue creation then several steps are followed to fix the issue and, in the end, the issue is closed finally after verification. Refer to the diagram below for a better understanding of the concept.

Q3). How are reports generated in JIRA?

Ans:- To generate reports for a project in JIRA, You need to follow the given steps –

  • First of all, navigate to the given dashboard.
  • On the left-hand side, under the reports tab, you can see the different types of reports there.
  • Now click on the switch report option to view a different report.

Tip: If you are willing to enter a software testing career, it's recommended to opt for a professional QA Software Tester Career Path and start your QA journey for a successful career. 

Q4). Name a few reports generated by Kanban projects in JIRA.

Ans:- The reports generated by any Kanban project in JIRA include a cumulative flow diagram and the Flow Chart.

Q5). Name a few reports generated by Scrum projects in JIRA.

Ans:-

Q6). Name a few reports that are needed for the issues tracking and analysis.                 

Ans:- Reports Generated For Issue Analysis

  • Average Age Report
  • Created vs Resolved issue Report
  • Pie Chart Report
  • Recently created Issue Report
  • Resolution Time Report
  • Time Tracking Report
  • User Workload Report
  • Version Workload Report
  • Workload Pie chart Report

Jira is a popular issue-tracking tool used by software developers. Find out who can create issue in jira mcq  by taking  our QA quiz!

Q7). Explain the issue creation process in JIRA step-by-step.

Ans:- Every time an issue is tracked by the testing team, it needs to be reported quickly to the development team so that it can be addressed as needed. Here, we will see how to create an issue in JIRA.

  • First of all, login to your JIRA account and you will be directed to the default dashboard quickly.
  • Once you are on the dashboard, you can see a CREATE button there. As soon as you click on the button, it will redirect you to the issue creation page.
  • Here, you need to enter the necessary details as required like Project ID, type of the issue, summary, reporter field, description field, Priority, fix version, attachment, or environment, etc.
  • Once you have added all details carefully, now click on the CREATE option to generate a new issue.
  • Here, one issue ID will be generated that can be used later to check the progress of a project.

Tip: Looking for an automation testing tutorial? Our guide covers everything from the basics to more advanced topics. Learn about different automation testing tools and strategies, and find out which one is right for your project.

Q8). Do you know about the color indicators and their significance in JIRA?

Ans:- For every issue in JIRA, there are three indicators in total. These are Blue, Green, and the Orange. These colors will show the total time spent to fix an issue. All the information is given under the “Time Tracking” section.

Let us see the significance of each color and refer to the image below for a better understanding of the concept.

  • Blue – This color will show the total time given to fix an issue. This is called the Estimated field too.
  • Orange – This color shows the total time left to fix an issue. It is labeled as remaining.
  • Green – This color shows the total time invested to fix an issue so far. It is labeled as Logged.

Q9). What is the total information available under the change history section in JIRA?

Ans:- Under the change history section, you can check the details of when changes were made to an issue. It will include the previous changes too so that they can be resumed back when required. Here, the information is given under the change history section –

  • Creation or deletion of a comment or issue link.
  • Deleting a work log.
  • How to make changes in the file log.
  • Changes in the issue fields etc.

Before moving forward, take a course offered by us - QA Software Testing Training to understand the Jira testing tool interview questions better and prepare well.

QA Software Testing Training

  • No cost for a Demo Class
  • Industry Expert as your Trainer
  • Available as per your schedule
  • Customer Support Available

Q10). How can an issue be shared in JIRA with other users?

Ans:- On the issue description page, there is one share option that can be used to share the issue in JIRA with other users. As soon as you click on the Share option, it will ask you for the username and email ID that has to be filled in.

Q11). Why is an issue labeled in JIRA?

Ans:- Labeling an issue is important in JIRA to find which category it belongs to. If you want to search for any issue later then it can be quickly found with the help of labels alone. Labels should be added at the time of issue creation and they can be modified if required. To check the labels for an issue, you should go under the details section for complete information.

Tip: Take our QA Testing quiz and find out where you stand! We'll test your knowledge on everything from unit testing to regression testing. See how you stack up against other testers and find out where you need to brush up.

Q12). Define the process for linking an issue in JIRA.

Ans:- Linking means establishing the relationship between the two. Here are the possible ways how an issue can be linked in JIRA by the following ways –

  • It can be connected to another issue.
  • It can be a copy of an existing issue.
  • It can be used to block any other issue.

Linking can be done on the same servers or different JIRA servers too.

Q13). What is the significance of a dashboard in JIRA? How can you create your dashboard or customize the existing one?

Ans:- The first page you see when you logged in to the JIRA application is the Dashboard. There is one default dashboard that is common for all users but you may create your own as per the requirement. It may be designed with the help of different gadgets and customized the same based on preferences. The customized dashboard could give you more detailed information about an issue that you wanted to check for a project. To create a dashboard in JIRA, you need to follow the below-given steps –

  • First of all, login to the JIRA dashboard with valid credentials.
  • Now on the left-hand side, choose the option, Create a Dashboard. Here, you can see multiple options. You can choose a copy dashboard option if there are limited changes only otherwise customize the dashboard as per the requirements.
  • As soon as you, click the required option, a new dashboard page will open in front of you.
  • Here, you should enter all the necessary details and click on the Create button at the end.
  • Now navigate to the page where you will find multiple options to add gadgets to your dashboard.
  • There are plenty of options to edit or manage the layout of the dashboard in JIRA.
  • Keep in mind that any particular Dashboard can be edited, copied, shared, or delete from the Manage dashboard section.

Q14). How to schedule an issue in JIRA?

Ans:- Scheduling an issue in JIRA is easy where you can add a due date and set the scheduling permission as well. Under the details section, you can check the due date and other important information too.

Consider becoming a member of the JanBask QA community  to keep updated with testing trends and get knowledge from the expertise of testing professionals.

Q15). How are the details for a particular project listed in JIRA?

Ans:- Every project has a list of certain attributes that are displayed under the project summary section. The list of attributes majorly involves –

  • Nature of the project,
  • Keys for the project,
  • Components and version for the project

Q16) Describe an issue in Atlassian Jira.

Ans:-

Issues in Jira are used to keep track of particular activities that must be executed. An issue could be a project task, a helpdesk ticket, a leave request form, or anything else depending on how the team uses Jira.

Q17) Can you use a mobile device to access the JIRA cloud site?

Ans:- Yes, it's possible. This can be done by entering the URL for the JIRA cloud site in the mobile web browser.

Q18) What does it mean to "clone" a JIRA issue?

Ans:- 

Cloning allows numerous people to focus on a particular issue in a project. This allows a replica of the original issue to be created. A cloned JIRA issue holds the following information:

  • Description
  • Summary
  • Priority
  • Issue Type
  • Security
  • Reporter
  • Components
  • Assignee
  • Environment

Q19) Mention the things that are excluded from the cloned issue.

Ans:- The following aren’t present in the cloned issue:

  • Time Tracking
  • Comments
  • Issue History

Do you want to enhance your JIRA knowledge? Check out our JIRA Tutorial Guide to learn more about the programming ventures of JIRA software & its applications.

Q20) What exactly do you understand by "move issue wizard"?

Ans:- A different project can be selected in JIRA instance using the move issue wizard. It can be utilized to change an issue's attributes, such as

  • Issue Type: If it is a customs issue type that doesn't exist in the target project, a new issue type will need to be created.
  • Status of the problem: If the problem has a custom issue status that does not exist in the project, a new issue status has to be created for it.
  • Fields that can be customized: If there are custom fields that are necessary for the issue, the values must be defined.

Q21) What is the function of security in JIRA?

Ans:- The security settings in JIRA limit access to the issue to those who are authorised to work on it or who belong to a specific security level. An issue's security level can be set when it's created or when it's modified.

Q22) How can you make changes to the bulk issues at once?

Ans:- The Masse Change option from the navigator's "Tools" menu can be used to change bulk issues. The following is a list of available bulk operations:

  • Delete
  • Move
  • Edit
  • Workflow Transaction

Q23) What do you understand by schemes in JIRA?

Ans:- JIRA configuration is heavily reliant on schemes. It's a set of configurable parameters that different JIRA projects can utilize. Some examples are Notification Schemes, Permission Schemes and Issue Type Schemes.

There are seven different sorts of schemes to choose from.

Note: You should also understand the Difference between Alpha Vs. Beta Software Testing to help you deliver the best applications. 

Q24) What configurations of JIRA  issue setups are accessible?

Ans:- Each issue type has the following options that can be configured:

  • The order in which custom fields are displayed.
  • The workflow of an issue.
  • The custom fields that a system can use.
  • Accessibility of the project
  • Versions and components that are available for a particular issue

Q25) What work does a Validator do in JIRA?

Ans:- The Validators ensure that any input to the transition is accurate. The issue will not advance to the destination status of the transition if a validator fails.

Q26) What do you understand by Audit Log?

Ans:- The audit log lets a user examine all of the details regarding the issue that was created, as well as the changes that were made to it.

Q27) How can you define an event in JIRA?

Ans:- Jira events are used to visualize versions or spring dates that are connected to the Confluence Cloud site. An event defines the status, notification scheme, workflow transition, post-function relationships and default template.

Q28) What do you understand by an Issue Collector in JIRA?

Ans:-

An issue collector allows the users to submit issues directly from the site. To utilize the JIRA feedback form, visitors to the website do not need a JIRA user account.

Q29) What are the three color indicators in an issue?

Ans:- The amount of time spent on the issue will be represented by three colors.

  • Original Estimate (Blue): The initial time estimate for fixing the situation.
  • Remaining Estimate (Orange): The amount of time it will take to fix the issue.
  • Time Spent or Logged (Green): The entire amount of time spent on resolving the issue so far.

Q30) What do you understand by the Scrum board?

Ans: A scrum board is prepared with the Scrum preset option. This Scrum board is specifically for individuals who want to work in Sprints.

Tip:  Are you heading on to your next QA testing interview? Prepare yourself for your dream testing job, check QA Interview Questions

Q31) What do you understand by components in JIRA?

Ans: Jira components are project subdivisions that are used to merge issues into smaller segments.

Q32) What are the limitations of changing an existing workflow?

Ans: The user cannot change the name or description of the workflow when a JIRA workflow is active. A user cannot delete a workflow.

  • Steps cannot be modified in the status process.
  • The workflow steps cannot be deleted by the user.
  • An update or modification to a step ID is not possible.

Parting Thoughts

We hope you find this compilation of JIRA interview questions useful. Our PMP Certification Training Program will prepare you more about project management and JIRA. 

Jira is a popular task and bug tracking software used by developers and project managers. If you're applying for a position that involves Jira, you should be prepared to answer questions regarding the software.

You can improve your chances of impressing your interviewer and winning the job by looking through these jira interview questions  and preparing your responses ahead of time.

Enroll in our QA Training and Certification Course to learn all you need to know about utilizing this application to manage your project and develop test cases. Concerned about the cost of JIRA certification? Then contact JanBask, which provides training at a low cost with guaranteed certification. 

Go with the flow and stay ahead of the competition in software development!


     user

    Abhijit Padhy

    Abhijeet Padhy is a content marketing professional at JanBask Training, an inbound web development and training platform that helps companies attract visitors, convert leads, and close customers. He has been honored with numerous accreditations for technical & creative writing. Also, popularly known as “Abhikavi” in the creative arena, his articles emphasize the balance between informative needs and SEO skills, but never at the expense of entertaining reading.


Comments

Related Courses

Trending Courses

salesforce

AWS

  • AWS & Fundamentals of Linux
  • Amazon Simple Storage Service
  • Elastic Compute Cloud
  • Databases Overview & Amazon Route 53
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

DevOps

  • Intro to DevOps
  • GIT and Maven
  • Jenkins & Ansible
  • Docker and Cloud Computing
salesforce

Upcoming Class

3 days 08 Dec 2022

salesforce

Data Science

  • Data Science Introduction
  • Hadoop and Spark Overview
  • Python & Intro to R Programming
  • Machine Learning
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

Hadoop

  • Architecture, HDFS & MapReduce
  • Unix Shell & Apache Pig Installation
  • HIVE Installation & User-Defined Functions
  • SQOOP & Hbase Installation
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

Salesforce

  • Salesforce Configuration Introduction
  • Security & Automation Process
  • Sales & Service Cloud
  • Apex Programming, SOQL & SOSL
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

QA

  • Introduction and Software Testing
  • Software Test Life Cycle
  • Automation Testing and API Testing
  • Selenium framework development using Testing
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

Business Analyst

  • BA & Stakeholders Overview
  • BPMN, Requirement Elicitation
  • BA Tools & Design Documents
  • Enterprise Analysis, Agile & Scrum
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

MS SQL Server

  • Introduction & Database Query
  • Programming, Indexes & System Functions
  • SSIS Package Development Procedures
  • SSRS Report Design
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

Python

  • Features of Python
  • Python Editors and IDEs
  • Data types and Variables
  • Python File Operation
salesforce

Upcoming Class

12 days 17 Dec 2022

salesforce

Artificial Intelligence

  • Components of AI
  • Categories of Machine Learning
  • Recurrent Neural Networks
  • Recurrent Neural Networks
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

salesforce

Machine Learning

  • Introduction to Machine Learning & Python
  • Machine Learning: Supervised Learning
  • Machine Learning: Unsupervised Learning
salesforce

Upcoming Class

39 days 13 Jan 2023

salesforce

Tableau

  • Introduction to Tableau Desktop
  • Data Transformation Methods
  • Configuring tableau server
  • Integration with R & Hadoop
salesforce

Upcoming Class

4 days 09 Dec 2022

Interviews